درب آسانسور

درب تلسکوپی سلکوم
درب تلسکوپی فرماتور
درب سانترال سلکوم
درب سانترال فرماتور

درب آسانسور


وظیفه اصلی انواع درب جداسازی چاه از بخش طبقات می باشد. در همین زمینه نیز به طور کلی درب ها به دو دسته درب طبقه و کابین تقسیم می شوند. درب های طبقات و کابین نیز خود دارای انواع و دسته بندی های مختلفی می باشند. که هر کدام از آن ها نیز خود دارای مزیت ها و ویژگی های خاصی هستند. که بر اساس سلیقه افراد، نوع ساختمان، نوع طراحی داخلی و یا کارایی انتخاب می شوند. به همین خاطر شناخت آن ها و انتخاب مناسب ترین که با نیازمان همخوانی داشته باشد از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین خاطر در ادامه به معرفی انواع آن ها می پردازیم.


درب طبقه

برای درب طبقات از دو نوع مدل اتوماتیک و لولایی استفاده می شود. درب لولایی به گونه ای است که افراد باید خودشان درب را باز و بسته نمایند. اما درب اتوماتیک همان طور که از اسمش پیدا است، به صورت خودکار باز و بسته می شود. درب های اتوماتیک خود نیز دارای انواع مختلف تلسکوپی و سانترال می باشند. که می توان آن ها را جزو پرکاربردترین مدل ها دانست. امروه بیشتر ساختمان ها اعم از تجاری، مسکونی و… از مدل های اتوماتیک سود می برند. چرا که کاربرد راحت تری داشته و سبب سهولت افراد در زمان استفاده از آن نیز می شود.

درب های تلسکوپی نیز به دربی گفته می شود، که از یک طرف باز شود. همچنین نسبت به درب های سانترال مدت زمان بیشتری طول می کشد تا درب باز شود. اما درب سانترال به دربی گفته می شود که از وسط به دو طرف باز می شود. این درب علاوه بر زیبایی با سرعت بیشتری نسبت به سایر درب ها باز می شود. به همین خاطر نیز می توان از آن در ساختمان هایی که دارای ترافیک بالاتری هستند استفاده کرد.


درب کابین

برای کابین آسانسور از انواع درب ها می توان استفاده کرد. منتهای مراتب توجه به برخی نکات و ایجاد هماهنگی بین کابین و درب می تواند نتیجه نهایی را بسیار زیباتر و کارآمدتر کند. از جمله انواع درب های مورد استفاده می توان به انواع درب سانترال، تلسکوپی و… اشاره کرد. اما باید بدانید از درب های لولایی برای این منظور استفاده نمی شود. چرا که قسمت کابین به عنوان یکی از بخش های مهم آسانسور، باید از درب ایمن و با کیفیتی سود ببرد. چرا که این امر علاوه بر افزایش طول عمر و کارایی آسانسور، ایمنی افراد داخل کابین را نیز افزایش می دهد. همچنین در همین رابطه امروزه به زیبایی و کاربردی بودن کابین ها نیز اهمیت زیادی می دهند. به همین دلیل نیز هنگام طراحی و کابین سازی آسانسور نکات و مولفه های مختلفی را مدنظر قرار می دهند. تا تمامی بخش ها و اجزای کلی آسانسور با هم تناسب داشته و علاوه بر کارایی دارای زیبایی نیز باشد.

امروزه به دلیل اینکه آسانسور و مخصوصا بخش درب های آن تاثیر زیادی در دکووارسیون ساختمان ایفا می کنند، تنوع زیادی در طرح و رنگ دارند. به همین خاطر نیز مدل های طراحی شده علاوه بر جنس متفاوت، دارای طرح و رنگ مختلفی هستند. تا با سایر اجزای ساختمان و متریال به کار رفته در آن همخوانی داشته باشد. به همین جهت یکی از بخش هایی که در زمان طراحی یک درب یا کابین به آن توجه می شود، هماهنگی آن با سبک های مختلف معماری ساختمان ها است.



معرفی انواع درب طبقات




درب لولایی

این مدل از درب ها فضای کمی را اشغال کرده و عرض کمی را شامل می شوند. چرا که فقط از درب و یک چهارچوب ساده تشکیل شده است. یکی از معایبی که این مدل دارد، شیوه باز شدن آن است. به دلیل چهارچوبی و لولایی که این درب دارد، هنگام باز شدن، زاویه 90 درجه ای را تشکیل می دهد. که در نتیجه این کار باعث مسدود شدن راه شده، و فضای راهرو را تنگ تر می کند. همچنین یکی دیگر از معایب این درب، سخت باز شدن و یا عدم امکان استفاده از آن برای افراد خردسال و کهنسال، همچنین افرادی ویلچری می باشد. که شاید توان و یا مکان وارد کردن نیرو به درب را نداشته باشند. که سبب عدم کارایی این مدل برای بخش مهمی از افرادی است که به شدت به استفاده از آسانسور احتیاج دارند.

اما از جمله ویژگی های این درب می توان به ساده و روان بودن آن اشاره کرد. البته این مدل ها از لحاظ قیمتی نیز مقرون به صرفه هستند. همچنین از مهم ترین بخش ها و اجزای تشکیل‌دهنده‌ این درب می توان به این موارد اشاره کرد. لولا، دیکتاتور، کنتاکت، لته، دستگیره و چهارچوب، که مهم ترین قسمت های تشکیل دهنده آن هستند.


تلسکوپی (از یک سمت بازشو)

یکی از انواع درب هایی که مورد استفاده قرار می گیرد، نوع تلسکوپی می باشد. این درب از یک سمت باز و بسته می شود، که نسبت به دیگر نوع درب یعنی سانترال مدت زمان بیشتری این عمل به طول می انجامد. درب های تلسکوپی یکی از پرکاربردترین درب ها هستند، که در بسیاری از پروژه ها نیز مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین به دلیل کیفیت ساخت بالا، دوام و ماندگاری بسیار بالا می توان از آن ها در پروژه های مختلف و همچنین در ساختمان های بلند نیز استفاده کرد.


سانترال ( از وسط بازشو )

درب های سانترال را می توان یکی از بهترین انواع درب های آسانسور نام برد. چرا که علاوه بر سرعت مناسب هنگام باز و بسته شدن، هم از نظر زیبایی و هم از لحاظ راندمان بسیار مناسب هستند. این درب از وسط به دو سمت باز و بسته می شود. که سبب شده نسبت به دیگر انواع درب آسانسور سرعت بالاتری داشته باشد. این ویژگی در ساختمان هایی که رفت و آمد و ترافیک استفاده از آسانسور بالا است، بسیار کاربردی و مهم می باشد. به همین جهت در فروشگاه ها و یا ساختمان های با تعداد طبقات زیاد، از این نوع درب استفاده می کنند. ابعاد و نوع آن نیز می تواند متناسب با کاربری آن متغیر باشد. برای انتخاب و مقایسه بیشتر درب های سنترال و تلسکوپی می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

  • درب های سنترال در مقایسه با نوع تلسکوپی زمان باز و بسته شدن کمتری دارند.
  • از نظر زیبایی و طرح شرایط بهتری داشته و می توان عمل قرینه سازی درب با کابین ها را در هر طبقه اجرا نمود.
  • درب های سنترال میزان فضای کم تری از کابین را اشغال می کنند. به همین علت در کابین هایی که به عمق و فضای بیشتری نیاز دارند، بسیار مناسب تر و کارآمدتر می باشد.

درب عمودی (کشویی)

از نوع عمودی بیشتر به منظور آسانسورهای باربری استفاده می شود. مکانیزم باز و بسته شدن این درب به گونه ای است که از قسمت پایین به طرف بالا باز و بسته می شود. همین طور زمان بسته شدن به حالت عمود به سمت پایین می رود، تا درب بسته شود. مکانیزم باز و بسته شدن درب های عمودی در دو نوع مکانیکی یا دستی، و موتوری موجود است. که متناسب با نوع کاربری و نیاز افراد یکی از این مکانیزم ها انتخاب می شود.

استفاده از اینگونه درب در شرایط خاص و منطبق با برخی دستورالعمل ها امکان پذیر است. بر همین اساس و برابر با استانداردهای معرفی شده تنها در زمانی می توان از درب های کشویی یا عمودی استفاده کرد، که دارای شرایط ذیل باشد.

  • باز و بسته شدن کاملا تحت کنترل فرد استفاده کننده انجام شود.
  • درب از نوع لته یا به صورت مشبک طراحی و نصب گردد.
  • میزان سرعت برای بسته شدن لته ها از 30 سانتی متر بر ثانیه بیشتر نشود.
  • پیش از آن که درب شروع به بسته شدن کند، باید حداقل به میزان دو سوم بسته شده باشد.
  • به دلیل استحکام بالای درب های کشویی، حتما ریل راهنما باید به گونه ای طراحی شود که بارها و نیرو وارده را بتواند تحمل کند.
  • بهتر است به منظور افزایش ایمنی سازه، یک لته بر بالای کابین نصب شده تا از ایجاد هرگونه حادثه ای جلوگیری کند.

درب آکاردئونی یا اتوبوسی

یکی دیگر از درب هایی که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، نوع اتوبوسی یا همان آکاردئونی است. این درب های مسبک عموما به صورت دستی باز و بسته می شوند. اما نوع غیر مسبک آن نیز وجود دارد. که دارای قطعات و لته عمودی بوده و به شکل مکانیکی هدایت می شود. این لته که به لولاها متصل است توسط ریل و شیار در بالا و پایین کنترل می شود. تا درب در جای خود به شکلی محکم و مقاوم قرار بگیرد. استفاده از این مدل محصول در ساختمان هایی با فضای کم و یا در راهروهای باریک توضیه می شود. گرچه مدل این محصل کمی قدیمی تر از سایر مدل ها است، اما به دلیل نوع طراحی کاربردها و مزیت های خود را کماکان حفظ کرده است.


درب های منحنی

این نوع درب در اکثر مواقع جزو درب های کشویی سانترال و یا لولایی محسوب می شوند. اما به دلیل طراحی خاص و زیبایی که دارد، حتی به عنوان یکی از مدل های منحصر به فرد درب ها نیز شناخته می شود. درب های منحنی بیشتر در ساختمان های لوکس و پروژه های خاص مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین مجتمع های تجاری و یا فروشگاهی نیز مکان هایی مناسبی برای استفاده از این نوع درب می باشند. چرا که جلوه ای که درب های منحنی به ساختمان می دهند، سبب بهبود زیبایی و جلوه بهتر دکوراسیون آن می شود. همین طور تاثیر بسزایی در رضایت افراد هنگام استفاده از آن دارد.

از جمله مشخصات درب های منحنی که توسط گروه صنعتی مگا با عنوان کابین پانوراما عرضه می شوند، می توان به شیشه ای بودن آن همراه با فریم استیل اشاره کرد. ضمن اینکه این مدل در حالت تمام شیشه ای نیز تولید می شود که بسیار زیبا و خاص می باشد. این مدل درب آسانسور به دلیل اهمیت ایمنی، دارای استانداردهای مخصوصی هستند، که نسبت به سایر درب ها سختگیری بیشتری را برای آن اعمال می کنند. تا هنگام استفاده از آن و احتمال بروز هر حادثه ای، خطری مسافران داخل کابین را تهدید نکند. برج های بلند، فروشگاه ها و یا ساختمان های تجاری اصلی ترین قسمت هایی هستند که می توان از این مدل از درب ها استفاده کرد. چرا که به خوبی می توان منظره بیرون را به دلیل شیشه ای بون کابین آن مشاهد نمود.


انواع درب از جنبه مکانیکی

اگر بخواهیم از جنبه مکانیکی مدل های مختلف درب را مورد بررسی قرار دهیم، به سه مدل ساده، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک باید اشاره کنیم. همچنین درب آسانسور را از لحاظ ساختار الکتریکی نیز دسته بندی می کنند. همچنین درب هایی که دارای درایو کنترل و یا موتور می باشند نیز جزو این موارد هستند. به طور کلی انواع درب برای ایمنی بیشتر و البته کاربری و زیبایی ساخته می شود. که باید نسبت به انتخاب گزینه مورد نظر خود دقت نمایید. همچنین مهم ترین وجه تمایز این درب ها را می توان در قطعات مکانیکال کار شده در آن ها نیز پیدا کرد. جایی که مخصوصا در بخش مکانیزم ها تنوع زیادی وجود داشته و در برخی موارد از اجناس تقلبی و با کیفیت نیز استفاده می شود. که در روند باز و بسته شدن و البته طول عمر درب تاثیر بسزایی دارند.

امروزه با گسترش ساختمان های بلند، جنبه مکانیکی و سرعت باز و بسته شدن درب، به همراه کیفیت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که هرگونه تاخیر در این امر و یا وجود اختلال هنگام باز و بسته شدن، می تواند باعث ترافیک در جا به جایی مسافران گردد. به همین منظور پیش از انتخاب و خرید درب مدنظر خود همه جوانب را سنجیده و پس از مشورت با کارشناس اقدام به خرید نمایید. چرا که بررسی میزان ترافیک یک ساختمان یکی از مولفه های مهمی است که در زمان راه اندازی آن به طور جدی بررسی و تحلیل می شود. جایی که همان طور که اشاره کردمی، باز یا بسته شدن از یک سمت یا از وسط به دو طرف اهمیت پیدا می کند.


درب های دستی آسانسور

درب های دستی معمولا با استفاده از دست باز و بسته می شوند؛ البته باز و بسته شدن بعضی از آن ها نیز به صورت خودکار می تواند انجام شود. اکثر آسانسور های قدیمی از درب های دستی لولایی استفاده می کردند، که ظاهر آن ها بسیار شبیه به درب های اتاق در منزل بود. درست است که به مرور زمان و با ظهور درب های اتوماتیک حضور درب های دستی کم رنگ و کم رنگ تر شد، اما هنوز هم در بعضی از آسانسور ها مانند آسانسور های چرخ دار کوچک، آسانسور خانگی و آسانسور های حمل بار از این نوع درب استفاده می شود. مخصوصا که این درب ها از نظر هزینه راه اندازی، بسیار کم هزینه تر از مدل های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک هستند.


درب های اتوماتیک آسانسور

همان طور که پیش تر نیز گفتیم، باز و بسته شدن درب های اتوماتیک بدون دخالت دست و به شکل خودکار انجام می شود. استفاده از این نوع درب ها امروزه بسیار رایج شده است زیرا سرعت ورود و خروج افراد را افزایش می دهد و زمان تردد آن ها را به حداقل می رساند. تقریبا تمام درب های اتوماتیک توسط یک اپراتور درب نصب شده و در ماشین آسانسور تغذیه می شوند.

برای باز و بسته شدن درب های آسانسور، موتور های خاصی تعبیه شده اند. که وظیفه خود را به بهترین نحو و با ایمنی کامل به انجام می رسانند. دستور العمل هایی نیز برای باز و بسته شدن درب آسانسور در نظر گرفته شده است. که هنگام رسیدن به یک طبقه خاص، علاوه بر درب کابین، قفلی که برای درب طبقه در نظر گرفته شده است نیز باز می شود. در همین رابطه از جمله مهم ترین و پرکاربردترین درب های اتوماتیک، می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

  1. درب اتوماتیک تلسکوپی
  2. درب اتوماتیک سانترال
  3. درب اتوماتیک اتوبوسی یا آکاردئونی
  4. درب اتوماتیک کشویی یا عمودی

درب های نیمه اتوماتیک

یکی دیگر از انواع بازشوهای مکانیکی، درب مدل نیمه اتوماتیک می باشد. در این مدل درب با استفاده نیرویی که مسافران حاضر در کابین به آن وارد می کند، باز و بسته می شود. در این مدل درب که به صورت لولایی ساخته شده است، درب توسط افراد حاضر در داخل کابین باز و یا بسته می شود. همچنین دیگر مدلی که به شکلی خودکار باز و بسته می شود و نیازی به دخالت افراد وجود ندارد، درب مدل تلسکوپی است.